sâmbătă, 6 februarie 2010

Teme săptămânale de meditaţie IV

Greşeala recunoscută este pe jumătate iertată şi pedepsită dublu.

Omul înţelept face ce poate, nu ce vrea.

Norocul e nimic, înţelepciunea e totul.

Nu-i viaţă fără vină şi moarte fără pricină.

Ziua bună se cunoaşte de dimineaţa.

3 comentarii:

  1. Mai curand, as spune ca oamenii lasi fac ce pot iar oamenii cu adevarat mari,fac ce vor..Din fericire numele lasilor nu ni-l vom aminti!

    RăspundețiȘtergere
  2. Extrem de interesante propunerile dumneavoastră spre meditaţie, însă permiteţi-mi să opinez că multe dintre acestea sunt oarecum perimate. Spre pildă aceea care face vorbire despre înţelepciune şi despre noroc.. Cu durere în suflet am constatat ca există nenumărate exemple pretutindeni în jurul nostru, exemple de oameni înţelepţi care au "totul" şi totuşi, după standardele de astăzi nu au nimic; cel mai condamnabil fiind faptul că marginalizarea şi desconsiderarea acestora începe din sferele cele mai înalte, sfere în care se decide soarta ţării. Recunosc, în contextul acesta, zicala:"Spune-mi cu cine te însoţeşti ca să îţi spun cine eşti", are deplină aplicabilitate. Din aceste considerente, dacă îmi este permis, aş propune o serie de teme mai în pas cu vremurile pe care le trăim: "Moartea Voinicului de mâna păcătosului", "Schimbarea stăpânilor, bucuria nebunilor", "Peştele de la cap se împute dar se curăţă de la coadă", "Aruncă un prost o piatră în baltă, se chinuie o sută de deştepţi să o scoată", "Câinele moare de drum lung iar prostul de grija altuia" lista putând continua până aproape de infinit. Poate nu sunt pe atât de academice precum cele propuse de dvs. dar cred cu tărie că sunt mult mai reprezentative pentru un bolnav în fază terminală, precum societatea românească!

    RăspundețiȘtergere
  3. Intr-o mare masura aveti dreptate. Va rog, totusi, sa imi acordati circumstantele unui adept al scolii vechi, clasice. Remarc ca si temele dumneavoastra sunt "de moda veche". Prin urmare va asigur ca propunerile dumneavoastra vor fi temele de meditatie pentru saptamana urmatoare. Tin sa va multumesc pentru sprijin si ajutor.

    RăspundețiȘtergere