marți, 6 aprilie 2010

Contractul de cont curent


SPEŢA 1

R O M Â N I A
CURTEA SUPREMĂ DE JUSTIŢIE
SECŢIA COMERCIALĂ

Decizia nr. 1072/2003 Dosar nr. 741/2000

Şedinţa publică de la 20 februarie 2003

Deliberând asupra recursurilor de faţă;
Prin cererea înregistrată sub nr. 1567 din 17 iulie 1998, reclamanta S.C. O. S.A. a solicitat obligarea pârâtei S.C. J. S.A. la plata sumei de 33.044.146 lei din care 23.198.687 lei penalităţi de 0,3% pe zi de întârziere şi 9.845.459 lei dobânzi bancare.
Motivându-şi acţiunea, reclamanta arată că a livrat pârâtei marfă în valoare de 22.911.008 lei pe care aceasta a achitat-o cu întârziere, astfel că datorează penalităţi, conform clauzelor din contract.
Pârâta a formulat cerere de chemare în garanţie a B.C.B. S.A. Constanţa, susţinând că a achitat facturile cu 11 file C.E.C. vizate de chemata în garanţie şi aceasta este în culpă pentru nevirarea sumelor de bani în contul reclamantei.
Tribunalul Constanţa, prin sentinţa civilă nr. 703 din 5 mai 1999, a admis în parte acţiunea reclamantei, cât şi cererea de chemare în garanţie.
A fost obligată pârâta la 9.845.459 lei dobândă bancară şi chemata în garanţie la 5.062.409 lei daune.
A fost respins capătul de cerere privind plata penalităţilor.
Pentru a pronunţa această sentinţă, instanţa de fond a reţinut că penalităţile nu se mai datorează pentru facturile emise după expirarea contractului or, facturile în litigiu sunt emise la doi ani după expirarea contractului.
În ceea ce priveşte dobânzile bancare, s-a apreciat că întârzierea s-a datorat culpei chematei în garanţie care nu a decontat la timp filele C.E.C. în sumă de 5.062.409 lei şi pe care le datorează cu titlu de daune.
Împotriva acestei sentinţe au declarat apel atât pârâta, cât şi chemata în garanţie.
Pârâta susţine că, în mod greşit, a fost obligată la dobânzi bancare, întrucât reclamanta nu a făcut dovada că ar fi contractat credite şi că există legătură de cauzalitate între întârzierea la plată a facturilor şi plata de dobânzi bancare.
Chemata în garanţie susţine că instanţa a calificat greşit acţiunea combinând regulile răspunderii civile contractuale cu cele ale răspunderii delictuale.
Curtea de Apel Constanţa, prin decizia civilă nr. 694 din 28 octombrie 1999, a respins, ca nefondate, ambele apeluri.
S-a reţinut că dobânzile datorate de pârâtă reprezintă o daună pentru lipsa de folosinţă a fondurilor băneşti proprii şi cuantumul stabilit de raportul de expertiză nu a fost contestat.
În ceea ce priveşte apelul chematei în garanţie, instanţa de apel a apreciat că aceasta nu şi-a îndeplinit corect obligaţiile derivând din executarea contractului de cont curent, neavând nici o relevanţă că întârzierea în decontare s-a datorat blocării conturilor de către B.N.R.
Împotriva acestei decizii au declarat recurs chemata în garanţie care critică ignorarea de către instanţa de apel a incidenţei Legii nr. 64/1995, respectiv a art. 31, care dispune suspendarea tuturor acţiunilor pentru realizarea creanţelor, motiv bazat pe dispoziţiile art. 304 pct. 6 C. proc. civ.
Se invocă şi greşita aplicare de către instanţe a cumulului de răspunderi, cea contractuală şi cea delictuală, motiv prevăzut de art. 304 pct. 9 C. proc. civ.
Pârâta critică decizia pentru motivele prevăzute de art. 304 pct. 8, 9 şi 11 C. proc. civ. şi arată că nu s-a făcut dovada prejudiciului prin existenţa unui contract de credit şi a legăturii de cauzalitate între întârzierea la plată şi suportarea dobânzilor bancare.
Recursurile sunt nefondate pentru următoarele considerente:
În ceea ce priveşte recursul chematei în garanţie, se constată că instanţa de apel s-a pronunţat anticipat asupra suspendării întemeiate pe dispoziţiile art. 31 din Legea nr. 64/1995 continuând judecata, iar răspunderea chematei în garanţie este cea contractuală, întemeiată pe contractul de cont curent.
Datorită neexecutării acestuia, decontarea s-a făcut cu întârziere.
Instanţele nu au aplicat atât răspunderea contractuală, cât şi cea delictuală şi au acordat daune sub forma dobânzilor în baza art. 43 C. com.
Referitor la recursul pârâtei, se reţine că nu era necesar a se dovedi nici prejudiciul şi nici legătura de cauzalitate între plata cu întârziere şi prejudiciul produs reclamantei prin această întârziere, deoarece dobânda pentru sumele de bani datorate curge de drept, potrivit dispoziţiilor art. 1088 alin. (1) şi art. 43 C. com.
Negăsindu-se întemeiate nici unul din motivele de recurs invocate de chemata în garanţie şi de pârâtă, urmează ca recursurile acestora să fie respinse ca nefondate.

PENTRU ACESTE MOTIVE
ÎN NUMELE LEGII
DECIDE

Respinge, ca nefondate, recursurile declarate de chemata în garanţie B.C.B. sucursala Constanţa şi pârâta S.C. J. S.A. Mangalia, împotriva deciziei nr. 694/ COM din 28 octombrie 1999, a Curţii de Apel Constanţa.

Irevocabilă.

Pronunţată în şedinţa publică, astăzi 20 februarie 2003.


SPEŢA 2

R O M Â N I A
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
SECŢIA COMERCIALĂ

Decizia nr. 1836/2005 
Dosar nr. 9655/2004

Şedinţa publică de la 16 martie 2005

Asupra recursului de faţă:
Din examinarea lucrărilor din dosar, constată următoarele:
Prin cererea adresată Tribunalului Bucureşti la data de 17 aprilie 2004, înregistrată la nr. 7190, reclamanta, SC M. SA a chemat în judecată pârâta, B.C.I.Ţ. SA, solicitând ca prin hotărârea ce va pronunţa să dispună obligarea acesteia să-i plătească suma de 40.000 dolari S.U.A., reprezentând prejudiciul pe care i l-a creat prin operaţiunea de debitare abuzivă a contului curent deschis la această bancă, plus dobânda aferentă acestei sume la nivelul perceput de menţionata bancă la creditele în valută, al cărei cuantum de 800 dolari S.U.A. a fost precizat, prin petiţia depusă la dosar la data de 10 septembrie 2003.
Secţia a VI-a comercială a Tribunalului Bucureşti, prin sentinţa civilă nr. 15239, pronunţată la data de 27 noiembrie 2003, în dosarul nr. 7190/2003, a respins, ca neîntemeiată, acţiunea reclamantei, cu motivarea că, în speţă, nu sunt îndeplinite cerinţele art. 998-999 C. civ., întrucât nu se poate reţine vreo faptă ilicită în sarcina pârâtei.
Apelul formulat de reclamantă împotriva acestei hotărâri a fost respins, ca nefondat, de secţia a VI-a comercială a Curţii de Apel Bucureşti, prin decizia comercială nr. 113, pronunţată la data de 30 martie 2004, în dosarul nr. 235/2005.
Spre a hotărî astfel, instanţa de apel a reţinut, ca fiind corectă, concluzia instanţei de fond în sensul că, în speţă, nu poate fi atrasă răspunderea intimatei-pârâte în lipsa unei fapte culpabile a acesteia şi a unui prejudiciu pe care să-l fi produs apelantei reclamante prin debitarea contului său cu suma în litigiu, faţă de prevederile stipulate la pct. 25 şi la pct. 33 din condiţiile generale de afaceri ale b.c.I.Ţ. SA, pe care aceasta le-a acceptat prin semnarea cererii de deschidere a contului.
Împotriva deciziei pronunţată în apel a formulat recurs apelanta reclamantă SC M. SA, invocând ca temei de drept al cererii sale dispoziţiile art. 304 pct. 8 şi pct. 9 C. proc. civ.
În motivarea recursului s-a arătat, în esenţă, că instanţele au interpretat, greşit, actul dedus judecăţii, ignorând faptul transmiterii C.E.C. - ului prin gir şi efectele prevăzute de Legea C.E.C. - ului pentru această operaţiune juridică şi au aplicat, eronat, prevederile pct. 25 şi pct. 33 din Condiţiile generale de afaceri ale contactului de cont curent, considerând, greşit, că în speţă, nu sunt îndeplinite condiţiile răspunderii delictuale a B.C.I.Ţ. SA, pentru a face aplicarea art. 998 şi 999 C. civ.
Intimata a solicitat, prin întâmpinare, respingerea recursului, ca nefondat, arătând, în principal, că transmiterea unui gir spre încasare nu exonerează pe girant de garanţia de plată, astfel că, în lipsa unei clauze de exonerare girantul, SC M. SA răspunde faţă de giratara, B.C.I.Ţ. SA de neplata C.E.C. - ului, apreciind, că, în mod corect, instanţele au aplicat prevederile art. 25 din Condiţiile generale de afaceri privind acordul, expres, anticipat, la debitarea contului cu sau fără notificare şi au reţinut neîndeplinirea condiţiilor prevăzute de art. 998 şi art. 999 C. civ.
Recursul este fondat.
Astfel, este de observat că operaţiunea de transmitere prin gir de către beneficiarul SC M. SA a C.E.C. - ului bancar nr. 200258 din 28 ianuarie 2002, andosat şi predat în original, conform cerinţelor art. 17 alin. (1) din Legea nr. 59/1934, modificată, către B.C.I.Ţ. SA, a indus acesteia calitatea de giratar recunoscută prin întâmpinare şi exercitată, ca atare, prin faptul de a fi încasat, în cont propriu, suma înscrisă pe acest instrument de plată de la banca plătitoare J.P.M.C.B., în baza convenţiilor de cash letter şi de a fi plătit girantului contravaloarea C.E.C. - ului girat.
Având în vedere, deopotrivă, că menţionatului gir îi lipseşte menţiunea „spre încasare” sau o altă menţiune prevăzută de art. 24 din evocatul act normativ şi că B.C.I.Ţ. SA nu a dovedit că instrumentul de plată în litigiu i-a fost prezentat în vederea obţinerii unui comision sau speţe de remitere, rezultă că instanţele fondului, considerând-o, în această operaţiune, bancă intermediară, prin calificarea dată astfel raporturilor juridice dintre părţi, au interpretat, greşit, actul juridic dedus judecăţii.
Aşa fiind, fapta giratarei B.C.I.Ţ. SA de a debita, automat, fără înştiinţare prealabilă, la data de 20 ianuarie 2003, contul curent al SC M. SA cu suma de 40.000 dolari S.U.A., cu intenţia dolosivă de a-şi recupera, în acest mod culpabil, în dauna acesteia, menţionata sumă, ce-i fusese debitată de banca plătitoare, J.P.M.C.B. în urma refuzului băncii trăgătoare, I.O.B.S. de a plăti trasului H.N.Y. C.E.C. - ul în discuţie, pe motiv că era falsificat în ce priveşte valoarea, beneficiarul şi data emiterii, în loc de a urma, într-o asemenea situaţie, împotriva girantului, obligat de regres, procedura prevăzută de Legea C.E.C. - ului, are caracter delictual, dedus atât din abuzul contractual săvârşit cu intenţie, echivalent cu dolul, care caracterizează reaua credinţă în această materie, cât şi din încălcarea dispoziţiilor legale incidente.
Faţă de evidenţa întrunirii, cumulative, a condiţiilor prevăzute de art. 998 şi art. 999 C. civ., se constată că refuzul aplicării acestor texte de către instanţe, în speţă nu se justifică şi că pct. 25 şi pct. 33 din Condiţiile generale de afaceri ale B.C.I.Ţ. SA, au fost, greşit aplicate, întrucât suma de 40.000 dolari S.U.A., înscrisă în contul curent al SC M. SA, urmare a operaţiunii de girare a C.E.C. - ului de către menţionata bancă, nu reprezintă o sumă necuvenită, în sensul precizatului pct. 25, lipsind astfel de obiect „prevederile”, „normele” şi „procedurile de lucru” ce pot fi opuse clientului, la care se referă pct. 33.
Pentru aceste considerente, apreciind îndeplinite cerinţele art. 304 alin. (1) pct. 8 şi pct. 9 C. proc. civ., Curtea, în temeiul art. 312 alin. (1) teza 1 alin. (2) şi alin. (3) C. proc. civ., va admite recursul, va modifica decizia atacată, în sensul admiterii apelului declarat de reclamantă împotriva sentinţei tribunalului pe care o va schimba, în tot, astfel că va admite acţiunea reclamantei, aşa cum a fost întregită prin precizarea făcută la data de 10 octombrie 2003, cu consecinţa obligării pârâtei să plătească acesteia suma de 48.000 dolari S.U.A., cu titlu de despăgubiri ce se constituie, în respectarea principiului reparării integrale a prejudiciului, din prejudiciul efectiv, reprezentat de suma de 40.000 dolari S.U.A., debitată ilicit din contul curent al SC M. SA şi din beneficiul nerealizat, reprezentat de dobânzile aferente acestei sume, neîncasate ca urmare a faptei ilicite cauzatoare de prejudiciu, cuantificate de reclamantă, în exerciţiul dreptului său de dispoziţie, la 800 dolari S.U.A., în considerarea nivelului mediu al dobânzii de 6% perceput de B.C.I.Ţ. SA la creditele în valută în perioada cuprinsă între data debitării: 20 ianuarie 2003 şi data introducerii acţiunii: 20 aprilie 2003, calcul necontestat de pârâtă.

PENTRU ACESTE MOTIVE
ÎN NUMELE LEGII
D E C I D E

Admite recursul declarat de reclamanta SC M. SA Bucureşti.
Modifică decizia civilă nr. 113 din 30 martie 2004 a Curţii de Apel Bucureşti, secţia a VI-a comercială, în sensul că admite apelul declarat de reclamantă împotriva sentinţei civile nr. 15239 din 27 noiembrie 2003 a Tribunalului Bucureşti, secţia comercială, pe care o schimbă şi admite acţiunea astfel cum a fost precizată.
Obligă pârâta B.C.I.Ţ. SA Bucureşti la plata sumei de 40.800 dolari S.U.A. cu titlu de despăgubiri.
Irevocabilă.
Pronunţata în şedinţă publică, astăzi 16 martie 2005.

SPEŢA 3

R O M Â N I A
CURTEA SUPREMĂ DE JUSTIŢIE
SECŢIA COMERCIALĂ

Decizia nr. 804 Dosar nr. 346/2001

Şedinţa publică de la 12 februarie 2003

Asupra recursului de faţă: 
Din examinarea lucrărilor din dosar, constată următoarele: 
Prin acţiunea înregistrată la 31 ianuarie 2000 reclamantul F.P.S. Bucureşti a solicitat obligarea pârâtei S.C. T. S.A. cu sediul în Miercurea Ciuc la plata sumei de 321.736.600 lei reprezentând dividende pe anul financiar 1996-1997, 223.414.509 lei daune interese, cu cheltuieli de judecată.
Tribunalul Harghita, Miercurea Ciuc, prin sentinţa civilă nr. 280 din 11 aprilie 2000 a admis în parte acţiunea reclamantei şi a obligat pe pârâtă la dividende datorate pe anii 1996-1997 în valoare de 321.737.600 lei şi daune interese constând din dobândă pentru perioada de la 2 iulie 1999 până la data pronunţării sentinţei în valoare de 24.328.572 lei. 
Pentru a hotărî astfel s-a reţinut că pârâta datorează dobânda în temeiul art. 1081 C. civ. de la 2 iulie 1999 data punerii în întârziere, iar valoarea acesteia în lipsa unei convenţii a părţilor s-a stabilit în raport de rata dobânzii la vedere de 10% pe an având în vedere adresa B.R.D. unde reclamantul are contul curent.
Prin decizia nr. 658 din 2 noiembrie 2000 a Curţii de Apel Târgu Mureş, secţia comercială şi contencios administrativ, s-a admis apelul reclamantului împotriva sentinţei tribunalului ce a fost schimbată în tot în sensul că pârâta a fost obligată la plata sumei de 223.414.509 lei daune interese moratorii conform calculelor reclamantului anexă la acţiune a cărui conţinut face parte integrantă din prezenta decizie, în loc de 24.328.572 lei cum a hotărât instanţa de fond. 
S-a reţinut în considerentele deciziei că plata cu întârziere a dividendelor atrage răspunderea debitorului în temeiul art. 43 C. com. raportat la art. 1084 C. civ., iar reclamantul a făcut dovada că şi-a păstrat la B.R.C. – disponibilităţile băneşti în cadrul unui contract de cont curent.
În termen legal, pârâta S.C. T. M.C. S.A. cu sediul în Miercurea Ciuc a declarat recurs în temeiul art. 304 pct. 7, 8, 9 şi 11 C. proc. civ. susţinând că decizia instanţei de apel este nelegală şi netemeinică.
A arătat recurenta că în mod greşit instanţa de apel a calculat daunele moratorii la nivelul dobânzilor bonificate de B.R.D. la depozitele constituite de persoane juridice pe termen de un an, întrucât în speţă se poate acorda în temeiul dispoziţiilor art. 43 C. com. dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a României care este de 35% pe an şi nu de 55-85% pe an aşa cum s-a stabilit de instanţă. Că este de acord cu dobânda la vedere care este de 10 % pe an şi care este practica judiciară în prezent. 
Prin întâmpinare, intimata A.P.A.P.S. Bucureşti a solicitat respingerea recursului întrucât a făcut dovada că a avut deschis la B.R.D. S.M.B. un cont de colectare a dividendelor în perioada 1993-1999, iar potrivit art. 26 din Legea nr. 58/1991 privind privatizarea societăţilor comerciale, veniturile FPS trebuiau depuse în conturi bancare purtătoare de dobânzi. 
Examinând recursul declarat de pârâtă prin prisma motivelor invocate, Curtea constată că acesta este întemeiat în sensul celor ce urmează: 
Problema de drept invocată de recurentă în prima critică adusă deciziei pronunţată în apel este cea a dobânzii în materie comercială reglementată de art. 43 C. com. prin derogare de la normele dreptului civil. Ea este strâns legată de materia daunelor pentru neexecutarea obligaţiilor contractuale. 
Când obligaţia contractuală constă în „facere” sau „dare” a unui alt bun decât o sumă de bani, regula izvorâtă din principiul despăgubirii integrale a creditorului este că acesta are dreptul să pretindă debitorului potrivit art. 1084 C. civ. atât pierderea suferită cât şi beneficiul nerealizat cu condiţia să facă dovada existenţei şi întinderii lor. 
Dacă prestaţia constă într-o sumă de bani daunele sunt prezumate, aşa încât creditorul nu mai este obligat să facă dovada lor [art. 1088 alin. (2) C. civ.]. 
În speţă, obligaţia care nu a fost îndeplinită este de natură comercială aşa încât sunt aplicabile dispoziţiile art. 43 C. com. 
Potrivit acestui text de lege datoriile comerciale lichide şi plătibile în bani produc dobânda de drept din ziua când devin exigibile. 
Astfel, cuantumul dobânzii comerciale se stabileşte de lege în afara cazului când părţile au stipulat o sumă mai mare, dar în limitele legilor speciale. 
Părţile din litigiul dedus judecăţii, nu au stipulat un cuantum al dobânzii care deşi curge de drept trebuia determinat, iar pe de altă parte, reclamanta nu a solicitat dobânda legală, ci o dobândă bancară la nivelul dobânzilor bonificate de B.R.D. la depozitele constituite de persoanele juridice pe termen de un an. 
În materie comercială dobânzile reprezintă echivalentul daunelor provocate creditorilor prin neexecutarea obligaţiei de către debitor.
Au fost menţinute principiile care guvernează daunele compensatorii pentru sume de bani cu o derogare de ordin general care priveşte momentul de la care curg dobânzile şi faptul că acestea curg de drept. 
Aşa fiind, în mod greşit instanţa de apel a avut în vedere susţinerile intimatei reclamante şi a reţinut în considerentele deciziei că aceasta a făcut dovada că şi-a păstrat la B.C.R. disponibilităţile băneşti în cadrul unui contract de cont curent şi sumele de 178.214.600 lei şi respectiv 143.522.000 lei nu au fost virate la scadenţă de intimată în acest cont.
Intimatei reclamante nu i se cuvine nici dobânda de 10% pe an calculată în raport de contul curent pe care aceasta îl are la B.R.D. aşa cum s-a stabilit de instanţa de fond, şi nici dobânda bonificată de aceeaşi bancă la depozitele constituite de persoanele juridice pe termen de un an cum s-a reţinut de instanţa de apel. 
În cererea de recurs, pârâta a arătat că este de acord cu dobânda la vedere de 10% pe an la care a fost obligată de instanţa de fond.
Faţă de cele mai sus reţinute, urmează ca potrivit dispoziţiilor art. 312 alin. (2) C. proc. civ. să se admită recursul declarat de pârâtă, să se modifice decizia atacată în sensul că se va respinge apelul declarat de reclamantă împotriva sentinţei tribunalului. 

PENTRU ACESTE MOTIVE
ÎN NUMELE LEGII
DECIDE:

Admite recursul declarat de pârâta S.C. T.M.C. S.A. Miercurea Ciuc împotriva deciziei nr. 658/A din 2 noiembrie 2000 pronunţată de Curtea de Apel Târgu Mureş, secţia comercială şi de contencios administrativ, modifică decizia atacată, în sensul că respinge apelul declarat de A.P.A.P.S. împotriva sentinţei nr. 280 din 11 aprilie 2000 a Tribunalului Harghita. 
Irevocabilă. 
Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 12 februarie 2003.

SPEŢA 4

R O M Â N I A
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
SECŢIA COMERCIALĂ

Decizia nr. 953/2008 
Dosar nr. 118/1285/2004

Şedinţa publică de la 7 martie 2008

Asupra recursului de faţă;
Din examinarea lucrărilor din dosar, constată următoarele:
Prin acţiunea înregistrată la 26 august 2004 reclamanta SC A.P. SRL a solicitat obligarea pârâtei B.C.R., ambele cu sediul în Cluj Napoca la plata sumei de 2.046.036.732 lei daune interese cu cheltuieli de judecată.
Tribunalul Comercial Cluj, prin sentinţa comercială nr. 4636 din 23 octombrie 2006, a respins acţiunea reclamantei.
S-a reţinut în considerentele hotărârii că banca nu are nici o culpă în situaţia creată, deoarece semnăturile de pe ordinele de plată depuse spre încasare conform expertizei grafologice efectuate în dosarul de urmărire penală au fost asemănătoare cu specimenele de semnătură depuse la bancă de către B.F.P. şi B.I.
Culpa aparţine reprezentanţilor legali ai societăţii care i-au dat o împuternicire angajatei lor R.M. să prezinte la bancă ordinele de plată şi să încaseze banii conform acestora, fără însă să verifice modul în care s-au făcut plăţile în cadrul societăţii.
Apelul declarat de reclamantă împotriva sentinţei instanţei de fond a fost respins prin decizia civilă nr. 95 din 18 aprilie 2007 a Curţii de Apel Cluj, secţia comercială şi de contencios administrativ şi fiscal.
SC A.P. SRL cu sediul în Cluj Napoca a declarat recurs în temeiul dispoziţiilor art. 304 pct. 9 C. proc. civ. şi a solicitat admiterea, modificarea hotărârii atacate şi rejudecând cauza pe fond să se admită cererea astfel cum a fost formulată, cu obligarea intimatei la cheltuieli de judecată.
A susţinut recurenta că în mod greşit instanţa de apel a reţinut că banca nu are nici o culpă în ceea ce priveşte eliberarea de fonduri din contul curent întrucât falsul a fost bine executat, deoarece angajaţii acesteia sunt responsabili pentru neglijenţă în îndeplinirea obligaţiilor asumate faţă de clienţi.
S-a invocat că suntem în prezenţa unui contract de cont curent încheiat între recurentă şi bancă şi potrivit art. 370 C. com., acesta „produce strămutarea proprietăţii valorilor înscrise în contul curent asupra primitorului lor” deci sumele pe care numita R.M. le-a sustras aparţineau băncii care este victima dolului, întrucât a efectuat plata fără să existe ordin în acest sens.
Prin întâmpinare, intimata-pârâtă B.C.R. SA, prin sucursala Judeţeană Cluj a solicitat respingerea recursului întrucât nu poate fi angajată răspunderea civilă delictuală a acesteia, deoarece îi lipseşte un element esenţial respectiv culpa în producerea pagubelor ce s-ar fi cauzat recurentei.
S-a menţionat că recurenta şi-a schimbat temeiul juridic al acţiunii, întrucât a invocat direct în recurs răspunderea civilă contractuală a intimatei, ceea ce este inadmisibil faţă de dispoziţiile art. 294 coroborat cu art. 316 C. proc. civ.
Recursul reclamantei nu este fondat.
Critica recurentei, că în mod greşit instanţa de apel nu a reţinut culpa intimatei în ceea ce priveşte eliberarea de fonduri din contul curent, se referă la aprecierea de către instanţă a materialului probator administrat în cauză, deci la aspecte legate de netemeinicia hotărârii şi care nu pot fi cenzurate de instanţa de control judiciar.
Nu poate fi reţinută critica recurentei întemeiată pe dispoziţiile art. 304 pct. 9 C. proc. civ., potrivit căreia contractul de cont curent produce conform art. 370 C. com., strămutarea proprietăţii valorilor înscrise în contul curent asupra primitorului lor, adică a băncii, care deci este victima dolului pentru următoarele considerente:
Recurenta-reclamantă a invocat în acţiune ca temei juridic răspunderea civilă delictuală şi criticile invocate la instanţa de apel s-au referit la faptul că instanţa de fond nu a reţinut culpa băncii în efectuarea plăţilor fără a exista un ordin în acest sens.
La instanţa de recurs s-a invocat pentru prima dată răspunderea civilă contractuală a intimatei, respectiv dispoziţiile art. 370 C. com., privind contractul de cont curent.
Potrivit art. 294 alin. (1) C. proc. civ., „în apel nu se poate schimba calitatea părţilor, cauza sau obiectul cererii de chemare în judecată”, iar art. 316 C. proc. civ., prevede că „dispoziţiile de procedură privind judecata în apel se aplică şi în instanţa de recurs, în măsura în care nu sunt potrivnice celor cuprinse în acest capitol”.
În raport de aceste prevederi legale, Înalta Curte constată că recurenta nu îşi poate schimba temeiul juridic din răspundere civilă delictuală în răspundere civilă contractuală în această fază procesuală.
Aşa fiind, urmează ca potrivit art. 312 C. proc. civ., să se respingă, ca nefondat, recursul declarat de reclamantă.

PENTRU ACESTE MOTIVE
ÎN NUMELE LEGII
D E C I D E

Respinge recursul declarat de reclamanta SC A.P. SRL CLUJ NAPOCA împotriva deciziei nr. 95 din 18 aprilie 2007 pronunţată de Curtea de Apel Cluj, secţia comercială, de contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat.
Irevocabilă.
Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 7 martie 2008.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu