duminică, 15 noiembrie 2009

Modificarea Legii nr. 335/2007 privind camerele de comerţ şi a Legii nr. 26/1990 privind registrul comerţului


Pl-x nr. 502/2009
Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii camerelor de comerţ din România nr.335/2007 şi a Legii nr.26/1990 privind registrul comerţului




Parlamentul României adoptă prezenta lege.

ART. I. - Legea camerelor de comerţ din România nr. 335/2007, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 836 din 6 decembrie 2007, se modifică şi se completează după cum urmează:

1. La articolul 1, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art. 1. - (l) Camerele de comerţ sunt organizaţii autonome, neguvernamentale, apolitice, fără scop patrimonial, de utilitate publică, cu personalitate juridică, create în scopul de a reprezenta, apăra şi susţine interesele membrilor lor şi ale comunităţii de afaceri în raport cu autorităţile publice şi cu organismele din ţară şi străinătate.”

2. La articolul 4, după litera m) se introduce o nouă literă, lit. m1), cu următorul cuprins:
„m1) ţine registrul comerţului;”

3. La articolul 29, după alineatul (5) se introduc două noi alineate, alin. (6) şi (7), cu următorul cuprins:
„(6) Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera Naţională îndrumă activitatea curţilor de arbitraj de pe lângă camerele judeţene;
(7) Activitatea curţilor de arbitraj de pe lângă camerele judeţene se desfăşoară conform prevederilor Codului de procedură civilă, ale Regulamentului de organizare şi funcţionare şi ale Regulilor de procedură arbitrată ale Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera Naţională.”

ART. II. - Legea nr. 26/1990 privind registrul comerţului, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 49 din 4 februarie 1998, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

1. La articolul 2, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(2) Registrul central al comerţului se ţine de către Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, entitate cu personalitate juridică, organizată şi funcţionând pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României, organizaţie de utilitate publică în înţelesul Legii camerelor de comerţ din România nr. 335/2007.”

2. La articolul 8, după alineatul (4) se introduc două noi alineate, alin. (5) şi (6), cu următorul cuprins:„(5) Conducerea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, respectiv directorul general şi directorul general adjunct şi conducerea oficiilor registrului comerţului, respectiv directorul şi directorul adjunct, sunt învestiţi să îndeplinească un serviciu de interes public.
 
(6) Actele încheiate în exerciţiul funcţiunii de persoanele prevăzute la alin. (5) sunt acte de autoritate publică, ele trebuind să poarte parafa şi semnătura acestora şi produc efecte specifice fără vreo altă formalitate.”

3. Articolul 9 se modifică şi va avea următorul cuprins: „Art. 9 - (1) Oficiile registrului comerţului se organizează în subordinea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi funcţionează pe lângă fiecare cameră de comerţ şi industrie judeţeană, ca organizaţii de utilitate publică, în înţelesul Legii camerelor de comerţ din România nr. 335/2007. (2) Oficiul Naţional al Registrului Comerţului se organizează şi funcţionează pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României. (3) Oficiile registrului comerţului prevăzute la alin. (1) comunică Oficiului Naţional al Registrului Comerţului orice înmatriculare sau menţiune operată, în termen de cel mult 10 zile
de la efectuare.”

4. Articolul 10 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art. 10. - (1) Structura organizatorică şi modul de funcţionare ale Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi ale oficiilor registrului comerţului de pe lângă camerele de comerţ şi industrie judeţene, precum şi numărul maxim de posturi ale acestora se stabilesc prin regulament, la propunerea directorului general al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, aprobat de Colegiul de conducere al Camerei de Comerţ şi Industrie a României. (2) Salarizarea personalului Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi al oficiilor registrului comerţului de pe lângă camerele de comerţ şi industrie judeţene se stabileşte în condiţiile prevăzute de Codul Muncii. (3) Finanţarea cheltuielilor curente şi de capital aferente activităţii Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi a oficiilor registrului comerţului de pe lângă camerele de comerţ şi industrie judeţene se realizează din tarifele percepute, potrivit prevederilor art. 11. (4) Sumele rezultate din diferenţa dintre veniturile încasate din activitatea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României şi din activitatea oficiilor registrului comerţului de pe lângă camerele de comerţ şi industrie judeţene şi cheltuielile aferente necesare funcţionării acestora se virează în contul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi se fac venit la bugetul de stat. (5) Conducerea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României este asigurată de un director general şi un director general adjunct numiţi de preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, în condiţiile legii. (6) Conducerea oficiilor registrului comerţului de pe lângă camerele de comerţ şi industrie judeţene este asigurată de directori şi directori adjuncţi, numiţi de preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, pe baza concursului organizat în condiţiile legii de către camerele de comerţ şi industrie judeţene. (7) Personalul necesar pentru funcţionarea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi al oficiilor registrului comerţului se selecţionează prin concurs, potrivit legii. Numirea personalului se face de către directorul general al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.”

5. Articolul 11 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art. 11. - (1) Pentru operaţiunile efectuate, oficiul registrului comerţului percepe tarife stabilite prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Camerei de Comerţ şi Industrie a României, cu avizul Ministerului Finanţelor Publice. (2) Tarifele percepute potrivit alin. (1) se încasează în numerar sau prin virament în contul special deschis al camerelor de comerţ şi industrie pentru operaţiunile specifice activităţilor registrului comerţului.”
 
6. La articolul 12, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(4) Modul de ţinere a registrelor, precum şi de efectuare a înregistrărilor se stabilesc prin norme aprobate prin ordin comun al preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie a României şi al ministrului justiţiei şi libertăţilor cetăţeneşti.”

7. Articolul 46 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art. 46. - Sesizarea instanţei pentru aplicarea amenzilor prevăzute la art. 44 şi 45 se poate face de orice persoană interesată sau din oficiu.”

ART. III. - Personalul actual al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului din subordinea Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, al oficiilor registrului comerţului de pe lângă tribunale se consideră preluat la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României, în condiţiile prevăzute de art. 10 alin. (1) din Legea nr. 26/1990.

ART. IV. - În termen de cel mult 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, bazele de date ale Oficiului Naţional al Registrului Comerţului din subordinea Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, ale oficiilor registrului comerţului de pe lângă tribunale, precum şi documentele care privesc activitatea acestora se preiau de către Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi de către oficiile registrului comerţului de pe lângă camerele de comerţ şi industrie judeţene, pe bază de protocol de predare - preluare încheiat între reprezentanţii Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti şi cei ai Camerei de Comerţ şi Industrie a României.

ART. V. - Bunurile aflate în dotarea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi oficiilor registrului comerţului continuă să fie utilizate de către aceste structuri şi rămân în proprietatea, administrarea sau folosinţa Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în funcţie de statutul juridic al acestora la data intrării în vigoare a prezentei legi.

ART. VI. - Până la identificarea unor sedii corespunzătoare pentru funcţionarea registrului comerţului, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi oficiile registrului comerţului vor folosi sediile existente, pe bază de protocol încheiat între reprezentanţii Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti şi cei ai Camerei de Comerţ şi Industrie a României, ori, după caz, pe bază de contracte de închiriere, în condiţiile Codului civil, cu persoanele care au dreptul de proprietate asupra imobilului.

ART. VII. - (1) În condiţiile funcţionării defectuoase sau a neîndeplinirii atribuţiilor prevăzute de lege de către oficiul registrului comerţului de pe lângă camera de comerţ şi industrie judeţeană, gestionarea acestuia intră în obligaţia Oficiului Naţional al Registrului Comerţului de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României. (2) Măsura se aplică prin dispoziţia preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie a României.

ART. VIII. - (1) Actele emise de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi de oficiile registrului comerţului anterior intrării în vigoare a prezentei legi rămân valabile. (2) Formularele - tip prevăzute de dispoziţiile legale, utilizate în activitatea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi de către oficiile registrului comerţului se menţin în continuare, cu schimbarea antetului potrivit prezentei legi, în conformitate cu dispoziţia preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie a României.

ART. IX. - Cererile adresate Oficiului Naţional al Registrului Comerţului din subordinea Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, oficiilor registrului comerţului de pe lângă tribunale, până la data intrării în vigoare a prezentei legi, se soluţionează în continuare de către Oficiului Naţional al Registrului Comerţului din subordinea Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, respectiv de oficiile registrului comerţului de pe lângă tribunale.

ART. X. - Referirile la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului din subordinea Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, precum şi la oficiile registrului comerţului de pe lângă tribunale, din cuprinsul tuturor actelor normative, se înlocuiesc cu: Oficiul Naţional al Registrului Comerţului de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României, respectiv oficiile registrului comerţului de pe lângă camerele de comerţ şi industrie judeţene, după caz.

ART. XI. - (1) Legea nr. 26/1990 privind registrul comerţului, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 49 din 4 februarie 1998, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta lege, se va republica, dându-se textelor o nouă numerotare. (2) Legea camerelor de comerţ din România nr. 335/2007, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 836 din 6 decembrie 2007, cu modificările şi completările aduse prin prezenta lege, se va republica, dându-se textelor o nouă numerotare.
 
Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicată.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu