luni, 2 noiembrie 2009

LEGE nr. 8 din 14 martie 1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe

ART. 34
(1) Nu constituie o incalcare a dreptului de autor, in sensul prezentei legi, reproducerea unei opere fara consimtamantul autorului, pentru uz personal sau pentru cercul normal al unei familii, cu conditia ca opera sa fi fost adusa anterior la cunostinta publica, iar reproducerea sa nu contravina utilizarii normale a operei si sa nu il prejudicieze pe autor sau pe titularul drepturilor de utilizare.
(2) Pentru suporturile pe care se pot realiza inregistrari sonore sau audiovizuale ori pe care se pot realiza reproduceri ale operelor exprimate grafic, precum si pentru aparatele concepute pentru realizarea de copii, in situatia prevazuta la alin. (1), se va plati o remuneratie compensatorie stabilita prin negociere, conform prevederilor prezentei legi.

Art. 34 a fost modificat de pct. 10 al articolului unic din LEGEA nr. 329 din 14 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 657 din 31 iulie 2006.

ART. 35
Transformarea unei opere, fara consimtamintul autorului si fara plata unei remuneratii, este permisa in urmatoarele cazuri:
a) daca este o transformare privata, care nu este destinata si nu este pusa la dispozitia publicului;
b) daca rezultatul transformarii este o parodie sau o caricatura, cu conditia ca rezultatul sa nu creeze confuzie in ce priveste opera originala si autorul acesteia;
c) daca transformarea este impusa de scopul utilizarii permise de autor.
d) daca rezultatul transformarii este o prezentare rezumativa a operelor in scop didactic, cu mentionarea autorului.

Litera d) a art. 35 a fost introdusa de pct. 11 al articolului unic din LEGEA nr. 329 din 14 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 657 din 31 iulie 2006.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu